top of page
Takjes rapen 2.jpg

DE FILOSOFIE ACHTER BASALE.

De wereld om ons heen ontwikkelt in een razend tempo. We innoveren op elk denkbaar gebied om het leven aangenamer, gezonder, gemakkelijker, veiliger en efficiënter te maken. Technologieën worden slimmer en zijn steeds meer aanwezig in de meest dagelijkse producten.  Onze auto brengt ons autonoom van A naar B en ons huis weet wanneer we thuis komen, om vervolgens de lichten aan te doen, de verwarming in te schakelen en je te voorzien van het laatste nieuws. Deze ontwikkelingen klinken natuurlijk fantastisch; ze maken het leven aangenamer, veiliger, duurzamer, etc. Echter, de keerzijde van deze ontwikkelingen intrigeert mij steeds meer. Worden we daadwerkelijk gelukkiger van alle innovaties? 

 

Wat namelijk ook gebeurt is de vorming van een "face-down" maatschappij die zich grotendeels afspeelt in een virtuele wereld op onze mobiele apparatuur. 

De illusies die in ruime mate gevonden worden in deze virtuele wereld vervreemden ons meer en meer van de echte ervaringen in de werkelijke wereld.  Daarom zie ik als Industrial Designer interessante ontwikkelingsmogelijkheden groeien; ik wil mensen weer laten genieten van het echte leven door ze aan te moedigen om de regie te nemen en zelf creatief te zijn.

 

Ik ben er namelijk van overtuigd dat zelf ergens moeite in stoppen waarde en voldoening geeft aan het product wat neergezet wordt. Waarde voor jezelf en waarde voor de eventuele ontvanger.  Vergelijk het met de handtekening van jouw bekende artiest. Het kost veel moeite om deze te bemachtigen, maar als je hem eenmaal hebt dan is het een unieke trofee. Daarentegen: een kopie van exact diezelfde handtekening is waardeloos..

"Moeten we ons misschien herbezinnen op wat ons daadwerkelijk gelukkig maakt? Op het aanspreken van onze eigen creatieve vermogens? Op het geluk van het leven met ruimte voor echte interactie?"

 

De essentie zal daarom altijd zijn dat de waarde van het resultaat bepaald wordt door de moeite die er in geïnvesteerd is. Het gaat dus niet om het resultaat maar om de context achter dat resultaat. Een product mag ook gezien worden als een "resultaat"; een resultaat van iemands moeite, in de breedste zin van het woord. Ieder product draagt daarom een verhaal met zich mee, en dat verhaal vertegenwoordigt een waarde.  Of anders gezegd: een product zonder verhaal is leeg! 

Ik denk dat het tijd wordt om ons af te vragen of we inmiddels niet te veel afhankelijkheid gaan vertonen van alle moderne technologieën; technologieën die onze eigen creativiteit overbodig maken. Moeten we ons misschien herbezinnen op wat ons daadwerkelijk gelukkig maakt? Op het aanspreken van onze eigen creatieve vermogens? Op het geluk van het leven met ruimte voor echte interactie?

 

Deze vraagstelling vormt de basis in mijn ontwerpprocessen. Bij mijn ontwerp zal het daarom te allen tijde van belang zijn dat de gebruiker aan het roer staat.  De resultaten die worden neergezet weerspiegelen zodoende een creatief, onafhankelijk en uniek persoon.   

Sjors Mouthaan 29-3-2022

EEN PRODUCT ZONDER  VERHAAL IS LEEG

Sjors Mouthaan, Designer

VAN FILOSOFIE NAAR BARBECUE.

Hoe vertaalt deze filosofie zich in een buiten-kook merk? De reden hiervoor is geworteld in mijn jeugd. Ik ben opgegroeid in de polder waar ik, weer of geen weer, altijd buiten aan het spelen was. En zodra het kon, dan ging het vuur aan! Dat begon dan met takjes verzamelen, droog hout uitzoeken en dan een mooi vuurtje bouwen. Het was een aandachtig proces waarbij je heel teder en beheerst zorgde dat het vuurtje aanwakkerde. En dan, na 2 x opnieuw aansteken, een beetje geduld, dan was het vuur echt aan. Het hout knetterde en de hitte voelde je al van een afstandje. Ik had er moeite in gestopt om het vuur te maken en dat vertaalde zich in voldoening toen het vuur aan was. 

Op een gegeven moment werd ik geïnspireerd door een eeuwenoude methode van koken boven het vuur. Namelijk met een driepoot en een heksenketel daaraan! Met wilgenstammen, een ketting met haak en een oude ketel wist ik iets soortgelijks te maken, en zo ging ik heksendrankjes maken. Dit had nog geen enkele functie maar ik denk er met een glimlach aan terug. Later kwam het idee om een rooster aan de haak te hangen en samen met de familie te barbecueën boven een eigengemaakt vuur. Dit ervaarde ik natuurlijk als een koning te rijk. Hoe mooi was het om boven je eigen vuurtje eten te kunnen maken; ook al brandde het soms aan, het was het lekkerste eten wat er bestond. Dit was het échte buiten-koken voor mij, en dat is het gebleven!

Daarom wil ik die beleving iedereen bieden. Een beleving waarbij jij aan het roer staat. Het is back to basic en echt stilstaan bij wat je aan het doen bent; een remedie waarin je even de dagelijkse sleur ontvlucht. Dus geen poespas maar puur gericht vormgegeven zodat de focus vooral ligt op de gebruiker. Basale is daardoor minimalistisch maar niet minimaal.  Het biedt een kwalitatieve basis en daagt de gebruiker uit om creatief te zijn. Onderscheidend door eenvoud en beleving.

Dus ben je klaar om het echte vuur aan te steken? Ontdek dan de producten van Basale!

bottom of page